Max Blecher: Áttetsző test

Max Blecher: Áttetsző test. (Corp transparent) Poezii scrise în limba română traduse de Imre József Balázs. Ilustraţii de Tünde Darvay. Tîrgu-Mureș, 2018

Categorii: poezie
Pagini: 52
Copertă: tare
ISBN 978-606-8957-05-0

Despre autor:
Max Blecher (1909–1938) a fost un romancier român de origine evreiască. Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade. Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii sale: Max Blecher suferea de o boală pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice.
Despre carte:
Poetul şi prozatorul Max Blecher este o mare redescoperire a literaturii române interbelice. Operele sale au fost traduse în limbile internaţionale cele mai importante mai cu seamă după anul 2000, iar în 2016 a fost realizat filmul premiat Inimi cicatrizate, inspirat din multiple faţete ale operei vieţii sale. Primul său volum, Corp transparent a fost publicat în 1934 cu ajutorul lui Geo Bogza, conţinutul acestuia a fost completat cu alte poeme pentru prezenta ediţie în limba maghiară. Poezia lui Blecher vădeşte o puternică influenţă suprarealistă, cu toate că cele cincisprezece texte ale volumului oferă o imagine în ansamblu mai mult eclectică. Logica onirică a asocierilor de idei, urmele scrierii automatice apar în mai multe poezii ale lui Blecher, sonoritatea versurilor însă îl apropie deseori de poezia de factură mai tradiţională.
Poemele traduse de Imre József Balázs sunt însoţite de ilustraţii de Tünde Darvay.