Nagy Miklós Kund: Felemás

Nagy Miklós Kund: Felemás. Publicisztikai írások. (Față-n față – Scrieri publicistice.) Târgu Mureș, Editura Lector – Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, 2018.

Categorii: publicistică
Pagini: 328
Copertă: tare
ISBN 978-606-8957-02-9

Despre autor:

Nagy Miklós Kund (Aiud, 1943) jurnalist transilvan, redactor, scriitor și traducător. Ca redactor al emisiunii în limba maghiară la Radio Târgu Mureș s-a ocupat în principal de promovarea literaturii și a artei (1968-1985), iar după desființarea acestei emisiuni a fost editor la cotidianul județean Vörös Zászló (1985-1989). Începând cu 1990 editează suplimentul de cultură Múzsa al cotidianului care acum poartă numele de Népújság. În decembrie 1991, devine redactor șef adjunct iar în 2012, redactor șef. Nagy Miklós Kund a scris 32 de cărți și a redactat multe alte, inclusiv seria Műterem a Editurii Pallas-Akadémia și volume de interviuri și reportaje.

Despre carte:

Autorul volumului, Nagy Miklós Kund a împlinit 75 de ani, această culegere de publicistică prezintă o selecție reprezentativă a scrierilor sale apărute între anii 2008 și 2018. Prima parte a cărții cuprinde interviuri și convorbiri, în a doua parte au fost selectate scrieri ce reprezintă celelalte genuri ale publicisticii: articole, comentarii legate de evenimentele, fenomenele, aniversările actuale, majore ale vieții culturale, literare și artistice, texte de laudatio și necrolog, note de călătorie, recenzii, însemnări. Autorul acordă o atenție puțin mai mare artei plastice, domeniul său preferat, dar în mod constant sunt în focusul atenției sale și literatura, teatrul, muzica, arta fotografică, coregrafia precum și multe alte manifestări ale spiritului, creativității și talentului uman. Câteva personalități deosebite dintre intervievații săi au murit între timp ceea ce mărește valoarea documentară a textelor, deoarece dincolo de referințele personale toate convorbirile realizate pun în lumină viața, starea colectivităților mai strâmte ale subiecților, realitățile întregii societăți. În totalitatea lui volumul – enunțat-neenunțat – descrie și epoca în care trăim datorită credibilității autorului care se dovedește a fi un bun cunoscător al oamenilor și un publicist informat, temeinic pregătit. Scrierile în majoritatea lor au apărut în suplimentul Múzsa al cotidianului Népújság.