(Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) – Könyvbemutató Csíkszeredában

Din păcate acest articol este disponibil doar în Maghiară. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Márton Áron püspök közel nyolcvanezer oldalnyi titkos megfigyelési anyagából tavaly jelent meg az első forráskiadvány. Ebben az 566 oldalas kötetben a püspök dolgozószobájában 1957 és 1960 között elhangzott, a Securitate által lehallgatott beszélgetések átirataiból válogattak a szerzők, elsősorban olyan dokumentumokat, amelyeknek kétségtelen az egyháztörténeti, kortörténeti relevanciája. A kötet összeállítói, illetve a bevezető tanulmány szerzői Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek.

A kötet csíkszeredai bemutatójára 2020. február 20-án este 6 órától kerül sor Magyarország Főkonzulátusa szervezésében a Lázár-ház (Gál Sándor utca 9.) dísztermében.

A beszélgetés résztvevői Exc. Tamás József nyugalmazott püspök, Nagy Mihály Zoltán történész, a kötete társszerzője, Gálfalvi Ágnes, a Lector kiadó igazgatója és Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum munkatársa. Az esemény házigazdája Tóth László főkonzul.