Bogdan Suceavă: Éjszaka valaki meghalt érted

Sorry, this entry is only available in Hungarian and Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

 Bogdan Suceavă: Éjszaka valaki meghalt érted. (Noaptea când cineva a murit pentru tine.) Regény. Vallasek Júlia fordítása. Marosvásárhely, 2020.

 

Kategória: Szépirodalom, regény
Oldalszám: 384
Kötés: papír/puha kötés
ISBN 9786068957241

A szerzőről:

Bogdan Suceavă (Curtea de Argeș, 1969) román író, a Kaliforniai Állami Egyetem matematikaprofesszora. Művei közül magyarul a Venea din timpul diez (Félhanggal emelt időből érkezett. Noran, 2009) című regény jelent meg Éltető József fordításában.

 A könyvről:

Bogdan Suceavă nagy sikerű regénye az 1989. decemberi romániai eseményekről szól. A mesélő matematika szakos diák, aki a 0396-os egységben, azaz az állambiztonsági rendőrségnél volt kiskatona. A forradalmi eseményeket céltalan történéssorként éli meg. Az olvasót a regény drámai módon vezeti rá a forradalom abszurditására: haszontalanul halnak meg emberek, és az illúziók átalakulnak naivitássá. Suceavă komor képet fest a forradalomról, és paradox módon a felszabadulás színei sem élénkek, ahogy egy boldog pillanatot ábrázolni illene. Az egyik rendszer korlátainak helyét egy másiknak a reménytelensége veszi át.