Bogdan Suceavă: Éjszaka valaki meghalt érted

 Bogdan Suceavă: Éjszaka valaki meghalt érted. (Noaptea când cineva a murit pentru tine.) Regény. Vallasek Júlia fordítása. Marosvásárhely, 2020.

 

Kategória: Szépirodalom, regény
Oldalszám: 384
Kötés: papír/puha kötés
ISBN 9786068957241

A szerzőről:

Bogdan Suceavă (Curtea de Argeș, 1969) román író, a Kaliforniai Állami Egyetem matematikaprofesszora. Művei közül magyarul a Venea din timpul diez (Félhanggal emelt időből érkezett. Noran, 2009) című regény jelent meg Éltető József fordításában.

 A könyvről:

Bogdan Suceavă nagy sikerű regénye az 1989. decemberi romániai eseményekről szól. A mesélő matematika szakos diák, aki a 0396-os egységben, azaz az állambiztonsági rendőrségnél volt kiskatona. A forradalmi eseményeket céltalan történéssorként éli meg. Az olvasót a regény drámai módon vezeti rá a forradalom abszurditására: haszontalanul halnak meg emberek, és az illúziók átalakulnak naivitássá. Suceavă komor képet fest a forradalomról, és paradox módon a felszabadulás színei sem élénkek, ahogy egy boldog pillanatot ábrázolni illene. Az egyik rendszer korlátainak helyét egy másiknak a reménytelensége veszi át.